A mogyoró növény már 6-8 évesen termőre fordul. 10-15 éves korában éri el a termés maximumát, ami akár 30-40 kg is lehet növényenként.
Termése makktermés. Ősszel érik, amikor az érett gyümölcs kifordul a kupacsból.
Értékes, drága gyümölcs, felhasználási lehetősége végtelen.
FERRERO ROCHER házilag
Hozzávalók:
20 dkg csokoládé, 2 evőkanál Nutella, 3 evőkanál tejszín, 10 dkg héj nélküli egész mogyoró, 10 dkg héj nélküli mogyoró durvára darálva, 2 evőkanál porcukor.
Elkészítése:
A csokoládét a tejszínnel és a Nutellával egybeolvasztjuk, ezután az egészet jól összekeverjük, majd hűtőgépben néhány óra alatt kihűtjük, ezalatt előkészítjük a mogyorót.
Az egész mogyorókat egy serpenyőben szárazon átpirítjuk. A serpenyőt kis lángon melegítjük, beleszórjuk a mogyorót, és állandóan rázogatjuk vagy kevergetjük, amíg el nem kezd érződni a mogyoró illata.
A mogyorószemeket véletlenül se égessük meg!
A megpirított mogyorószemeket félretesszük.
Ezt követően a serpenyőbe beleszórjuk a durvára darált mogyorót és a porcukrot. Ezt is összepirítjuk kicsit, ugyanúgy, mint az egész mogyorókat, állandóan kevergetve.
A darált mogyorónál még óvatosabbnak kell lenni, nehogy odaégjen!
A megpörkölt darált mogyorót is félretesszük kihűlni.
A csokoládémasszát kivesszük a hűtőből, robotgép habverőjével átkeverjük, és beolajozott kézzel kis diónyi golyókat formázunk belőle úgy, hogy mindegyiknek a közepébe egy - egy szem egész mogyorót teszünk.
A golyókat a pirított darált mogyoróban meghempergetjük és hideg helyre tesszük megdermedni.
Mogyoró, mint gyógynövény
• Telítetlen zsírsavakat tartalmaz
• B1, B2, E-vitaminban gazdag
• Réz, mangán, kálium és magnézium tartalom
• Magas az antioxidáns tartalma
• Szívbetegségek kockázatát csökkenti
• Kiváló agyi serkentő tanuláshoz
• Vértisztító, cukorbetegek is fogyaszthatják
• Teát is készíthetünk szárított leveléből: izzasztó, vizelethajtó
• Aranyér ellen ülőfürdő, bőrbetegségek ellen borogatás
Termesszen szarvasgombát!
Mogyorósövény szarvasgomba termesztésre is kiváló lehetőség.
A szarvasgomba nagyon drága ínyencség. Kilójáért 500-4500 EUR-t is fizetnek. A gomba a mogyoró gyökerei közt képes megtelepedni és szimbiózisban élni a növénnyel. Egy szarvasgomba kereső kutyára van még szüksége, aki kiszagolja, hogy hol bújt meg a gomba a gyökerek közt.