Mézalmácska receptek
Sokoldalúan felhasználható a Mézalmácska termése. Lekvárok, szörpök, desszertek készítéséhez kiváló. Ha egyszer megkóstolta különleges mézes-alma ízét, akkor azonnal megkedveli.
Mézalmácskás gyümölcstorta
Hozzávalók:
Tészta: 1 bögre liszt, 1/2 bögre kristálycukor, 1/2 cs. sütőpor, 2 db tojás, 4 ek. étolaj, 6 ek. tej,
Krém: vanília pudingpor, fél liter tej, cukor, 10 dkg margarin
gyümölcszselé és 1 bögre mézalmácska
Elkészítése:
A hozzávalókat jól kikavarjuk és margarinnal kikent, liszttel meghintett sütőformában aranysárgára sütjük.
Hűlni hagyjuk.
Pudingot megfőzzük az előírás szerint, ha kihűlt hozzákeverjük a margarint és rákenjük a gyümölcstorta tetejére.
A mézalmácskákat kirakogatjuk a krém tetején, majd ráöntjük az előírás szerint elkészített gyümölcszselét.
Hűtőszekrénybe tesszük és jól lehűtjük.
Mézalmácskás kevert süti
Hozzávalók :
40 dkg mézalmácska, 40 dkg cukor, 40 dkg liszt, 2 tojás, 6 evőkanál étolaj, 1/2 sütőpor, 2 kis kanál fahéj
Elkészítése:
A gyümölcshöz hozzáadjuk a többi hozzávalót és összekeverjük az egészet, hogy homogén legyen.
Az egészet beleöntjük a tepsibe amit előtte kizsíroztunk, liszteztünk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük(kb 30-40 perc) .
A tetejét bevonhatjuk csoki mázzal, ha már kihűlt!
Mézalmácskás palacsinta
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 tojás, 1 ek. cukor só, tej, 25 dkg mézalmácska
A lisztet, tojást, cukrot, csipetnyi sót összekeverjük és felöntjük annyi tejjel, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen, majd beletesszük mézalmácskát. Serpenyőben olajat hevítünk és kanállal beletesszük az tésztát, aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Majd nedvszívó papírra kiszedjük és forrón fahéjas porcukorba forgatjuk.
Habos-túros mézalmácskás gyümölcs sütemény
Tészta:
40 dkg liszt, 17 dkg margarin, 8 dkg cukor, pici só, 3 tojássárgája, 1 kanál tejföl, késhegynyi szódabikarbóna
Töltelék:
75 dkg túró, 3 tojás sárgája, 27 dkg cukor, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál gríz,
1 citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor, 20 dkg mézalmácska
Hab:
6 tojás fehérje, 25 dkg cukor
A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd tepsibe simítjuk, félig megsütjük, majd rákenjük a tölteléket .A habot akkor tesszük rá, amikor a sütemény már majdnem jó! A sütőt kicsi fokozatra tesszük és a habot szárítjuk 15 percig.
Túrós mézalmás gyümölcs süti
Hozzávalók a tésztához:
1 pohár tejföl, 1 pohár cukor, 3 pohár liszt, 3 tojás, 1/2 pohár olaj, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 25 dkg túró, ízlés szerint cukor, 25 dkg mézalmácska
Elkészítése:
A tészta hozzávalókat összekeverjük és egy közepes méretű tepsibe öntjük. A tésztára rámorzsoljuk a cukorral összekevert túrót, arra pedig a gyümölcsöt.
Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Mézalmácskás piskótagombóc csokoládé öntettel
Hozzávalók (6 személyre) a piskótához:
6 tojás, 6-6 evőkanál cukor és liszt, 1 sütőpor
Töltelékhez:
15 dkg cukor, 3 dl víz, 1 citrom, 1 narancs, 2 fahéj (egész), 10 szem szegfűszeg, 25 dkg mézalmácska
Elkészítése:
A piskótához a tojássárgákat a cukorral keverjük habosra, majd a liszttel keverjük össze, és sütőporral. Lazítsuk a tojásfehérjéből vert habbal, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben 160-170 °C-on süssük meg. A töltelékhez a cukorból és a vízből főzzünk szirupot, a citrom és a narancshéját reszeljük bele. Jöhet még az egész fahéj és a szegfűszeg is. 5 percig forraljuk, majd szűrjük le.
A mézalmácskát cukros, fahéjas vízben főzzük meg.
A kész piskótát vágjuk 3 lapra. Tegyük mély edénybe az elsőlapot, locsoljuk meg a sziruppal, és kenjük rá az mézalmapüré felét. Helyezzük rá a következő lapot, locsoljuk meg azt is, kenjük rá a mézalmát, majd az utolsó lapot is tegyük rá és öntsük le a sziruppal. Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek. A kihűlt mézalmás piskótából tegyünk gombócokat a tányérokra, és locsoljuk meg csokoládéöntettel.
Mézalmácskás szörp
Hozzávalók:
3 kg mézalmácska, 1,8 kg cukor, 2 dkg citromsav, fél liter víz.
A gyümölcsöt alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd a vízzel együtt feltesszük főni. Mikor megpuhult, összeturmixoljuk és leszűrjük. A leszűrt léhez hozzátesszük a cukrot és a citromsavat, majd szörpsűrűségűre főzzük. Forrón előmelegített palackokba töltjük, kidunsztoljuk és lehetőleg fektetve tároljuk.
Fahéjas mézalmácska lekvár
Hozzávalók:
1 kg mézalmácska
1 citrom leve és héja
1/2 mokkáskanál fahéj
1 kg befőző cukor
Elkészítés:
A mézalmácskát megtisztítjuk, megmossuk, majd összekeverjük a citromlével, a lereszelt citromhéjjal és a cukorral. Lefedjük, és kb. 3-4 órát állni hagyjuk.
A masszát kevergetve felforraljuk, és néhány percig főzzük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk.
Az üvegeket fejtetőre állítva hagyjuk kihűlni.
Mézalmácska gin-likőr
Hozzávalók:
Mézalmácska szemek, cukor, gin
Elkészítés:
Egy sötét színű üveget teletöltünk érett, mézalmácska szemekkel. Ráteszünk 1 literes üveghez 15 dkg cukrot, feltöltjük ginnel. Szobahőmérsékleten tároljuk, és naponta rázogatjuk. Kb. 1 hónap múlva megkóstolhatjuk az igazán pazar, illatos, finom mézalmácskalikőrt. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.