Fekete berkenye (Arónia) - Fedezze fel a finom és egészséges recepteket!

Arónia bokor tulajdonosok véleménye👉 

Aróniából készült termékek receptjei👉 

Az arónia hatása az egészségünkre👉 

Az arónia telepítésének lépése👉 

Az arónia és az áfonya összehasonlítása👉 

Ok amiért sokan választják az aróniát👉 

Berekenye fagylalt tégelyben, két másik ízű között.

A fekete berkenye, más néven arónia, nem csak rendkívül egészséges gyümölcs, de kiváló alapanyag finom ételek és italok elkészítéséhez. Az arónia lé, amelyet 100% természetes gyümölcsléből készítünk, nem igényel tartósítószert, és könnyedén elkészíthető, hasonlóan a szőlőmusthoz.

Hogyan Készítsük el az Arónia Levet?

Az arónia lé elkészítése egyszerű. Használhatunk szőlőprést, hogy könnyen kipréseljük a gyümölcsből. A lé könnyen tárolható vákuum csomagolásban, tartósítószer nélkül, és ha az erőteljes, fanyar ízét enyhíteni szeretnénk, keverjük almalével. Az így készült arónia lé nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.

Arónia Felhasználása - Kreatív Receptek

Az arónia pozitív tulajdonságai miatt számos kreatív recept alkotható ezen egzotikus gyümölcs alapján. Néhány ötlet a felhasználására:

  1. Arónia Szörp: Készítsünk házilag arónia szörpöt, melyet hűsítő üdítőként vagy koktélokhoz is felhasználhatunk.

  2. Arónia Lekvár és Zselé: Az arónia magas pektintartalmának köszönhetően tökéletes alapanyag lekvárok és zselék elkészítéséhez.

  3. Arónia Likőr: Készítsünk otthoni likőrt az arónia gyümölcsből, és élvezzük az egészségesebb alkoholos italok ízét.

  4. Arónia Desszertek: Adjunk hozzá arónia gyümölcsöt süteményekhez, pitékhez, vagy készítsünk belőle krémest és fagyit.

  5. Arónia Pálinka: Merítsünk ihletet az aróniából és készítsünk egyedi pálinkát, ami különleges ízvilágával emelkedik ki.

Hosszú Élettartam és Tárolás

Az arónia gyümölcs lehetővé teszi a hosszú tárolást, így akár húsz napig is eltartható friss formában. A gyümölcsöt különböző csomagolásokban tárolhatjuk, és még hűtőszekrény nélkül is eltartható.

Egészséges Életmód és Ízletes Ételkészítés

Az arónia gyümölcsök értékét egyre többen felismerik a mindennapi étkezések során. Az ízletes receptek mellett az arónia kiváló forrása az antioxidánsoknak, antocianinoknak, flavonoidoknak és más hasznos anyagoknak.

Fedezze fel az arónia kreatív felhasználási módjait, és tegye még változatosabbá és egészségesebbé étrendjét!

 

termek_3

RECEPTEK

Dzsem
Egy lábasban 25 dkg almát puhára főzünk 1 dl vízzel, hozzájön 25 dkg  berkenye lé és 50 dkg cukrot.
 Kevergetve főzzük 5-10 percen át, és még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le.

Szörp szamócával és szederrel

80 % arónia lé, 10 % szamóca lé, 10 % szeder lé 
A gyümölcsök levét felmelegítjük, annyi cukrot adunk hozzá, amennyi a lé súlya, aztán hagyjuk kihűlni.
Jégkrémtartóban fagyasztva vízhez, teához adhatjuk.

Zselé

50 dkg fekete berkenye , 1 narancs reszelt héja, 3 dl víz, 50 dkg cukor 

Közepes lángon főzzük a gyümölcsöt a vízzel és a narancshéjjal 10 -15 percen át,  majd kis lángon kevergetve főzzük, míg a gyümölcsök héja fel nem reped. Ezután leszűrjük, a levét visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot, oldódásáig melegítjük, majd 1-2 percig főzzük. Még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le. 

Jégkrém

50 dkg alma + berkenye + szamóca + szeder , /A berkenyéből tegyünk félre a díszítéshez!/, 1 narancs leve, 15 dkg cukor, 
1,5 dl víz, 1 tojás fehérje 

Az előző módon kinyerjük a gyümölcsök levét, feloldjuk benne a cukrot, főzzük,  majd lehűtjük. A felvert tojásfehérjéhez adjuk, fagyasztóba rakjuk, és ½ óránként megkeverjük. Körülbelül 2- 2 ½ óra alatt jégkrémmé fagy.

Kompót

1 kg arónia, 40 dkg cukor, 1liter víz

A feketete berkenyét megmossuk, majd a vizet felforraljuk cukorral, ha forr beletesszük az aróniát és 5-10 percig főzzük.
Tiszta befőttes üvegekbe szedjük a levével együtt. Jól lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.